Winnaars jongerenwedstrijd 2018

Afstudeerders en jong professionals in de civiele techniek, planologie, sociale geografie, verkeerskunde of een andere richting die iets te maken heeft met vervoersplanologie konden meedoen aan de CVS jonagerenwedstrijd 2018. Ondertussen heeft de jury de inzendingen beoordeeld en zijn de winnaars bekend. De winnaars winnen gratis deelname aan het CVS 2018 incl diner en hotelovernachting. Het CVS bestuur feliciteert de winnaars met hun prijs:

  • Marc Kaelani – Van generiek naar specifiek
  • Eva Van Eenoo – promotie van de fiets in steden moet stoppen omdat dit leidt tot fietsfiles
  • Ferenc Horváth – Lang leve de file voor rijwielen

Marc Kaelani – Van generiek naar specifiek
De inzending betoogt dat steden meer bevoegdheden moeten krijgen om hun eigen beleid op het gebied van verkeer en vervoer te maken. Wat sterk is aan het betoog is dat de auteur de stelling expliciet afbakent naar verkeer en vervoerbeleid en daarmee duidelijk focus kiest. Het is niet de meest originele inzending, maar het leest als een betoog uit een boekje. Helder opgebouwd en met een sterke onderbouwing (zowel argumenten voor als tegenargumenten worden weerlegd). Daarnaast leer je als lezer nieuwe dingen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de SVIR.

Eva Van Eenoo – promotie van de fiets in steden moet stoppen omdat dit leidt tot fietsfiles
Een sterk en professioneel betoog waarin wordt gepleit voor een andere manier van kijken naar fietsfiles en de bepalende rol van de auto hierin. Er wordt duidelijk stelling genomen op de twee delen van de stelling en hiervoor worden sterke argumenten gebruikt. De afsluitende alinea zet aan tot reflectie: "De fietscultuur is kwetsbaar. (…). Hoge fietsaantallen – en fietsfiles -zijn nooit gegarandeerd of definitief." Tegen de achtergrond van de autodominantie zouden we fietsfiles misschien wel moeten koesteren als uiting van een goede fietscultuur. Een mooie aanvulling voor de laatste alinea zou zijn geweest om nog terug te komen op de aangehaalde aspecten in het midden van het betoog, zoals bijvoorbeeld de verkeerslichten.

Ferenc Horváth – Lang leve de file voor rijwielen
In het betoog wordt geschreven dat fietspromotie het complete pakket van fietsmaatregelen moet omvatten en dat dit de oplossing tegen fietsfiles is. Wat sterk is aan het betoog is dat af en toe even beschouwend afstand wordt genomen, gebruik wordt gemaakt van humor en dat de lezer gemakkelijk wordt meegenomen door het verhaal. Daarnaast is er voor een originele opmaak gekozen en komt de auteur met originele oplossingen, zoals de zipper. Er wordt duidelijk stelling genomen. Hier en daar had de argumentatie nog iets uitgebreider gekund, aangezien al vrij snel wordt overgegaan tot het komen tot een oplossing.

Actualiteit

Het laatste nieuws

17-11-2021

CVS 2021 gaat door in aangepaste vorm

Lees verder

06-11-2020

Bestel nu de Corona editie van de CVS-bundel!

Lees verder