Openingssessie

Aniek Ivens en Daan Zandbelt zijn de sprekers tijdens de openingssessie van CVS 2018! De openingssessie zal worden geleid door Luca Bertolini, Hoogleraar op het gebied van Urban Planning aan de Universiteit van Amsterdam.

Aniek Ivens

Het thema van dit jaar is Stadskriebels! Onze steden laten groei en aantrekkelijke mogelijkheden zien, maar zorgen tegelijkertijd ook voor problemen en uitdagingen. Wij zijn echter niet de enigen die tegen de beperkingen en mogelijkheden van de stad aan lopen. Dr. Aniek Ivens is evolutiebiologe en onderzoekt onder andere hoe mieren met elkaar samenwerken in een kolonie. Mieren bedrijven ondergronds landbouw en veeteelt, hebben snelwegen aangelegd en voeren zelfs oorlog. Er zijn verdacht veel overeenkomsten tussen de mier en de mens. Wie weet kunnen we zelfs wat van ze leren!

Aniek Ivens is als evolutionair verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek bestudeert Aniek hoe de samenwerking van verschillende organismen is geëvolueerd naar wat ze vandaag is en hoe samenwerking het leven op aarde heeft gevormd zoals we het kennen, inclusief onszelf. In haar onderzoek combineert ze computermodellen met veldwerk in de bossen bij New York en genetische – en gedragsexperimenten in het lab. Eerder werkte ze aan The Rockefeller University in New York, evenals aan de universiteiten van Wageningen, Groningen en Kopenhagen.


Aniek Ivens

Daan Zandbelt

Daan Zandbelt (1975) werkt als architect en stedenbouwkundige aan complexe stedelijke projecten, die variëren van regionale structuurvisies tot precieze ruimtelijke en architectonische interventies. Hij leidt samen met Bart van Kampen ontwerpbureau De Zwarte Hond Rotterdam, dat zich begeeft op het raakvlak van architectuur en stedenbouw en de eigen projecten karakteriseert met een "verrassende vanzelfsprekendheid". In 2016 is hij benoemd tot Rijksadviseur en adviseert hij samen met Berno Strootman en Rijksbouwmeester Floris Alkemade vier jaar lang het Rijk over ruimtelijk-maatschappelijke kwesties. Hij is docent Stedenbouwkunde aan de TU Delft en maakt verder deel uit van diverse kwaliteitsteams.

Daan heeft dagelijks te maken met de uitdaging om de opdruk tot steeds grotere stedelijke dichtheden te combineren met een streven naar een hoge leefkwaliteit. Op het CVS zal hij zijn visie op de stedenbouwkunde in de moderne Nederlandse stad met ons delen.


Daan Zandbelt

Actualiteit

Het laatste nieuws

06-06-2019

Special Issue n.a.v. CVS 2018 is uit!

Lees verder