Onder het vergrootglas van de boze burger Call for Papers 2019

De burger is boos! Boos op 'de elite', op bestuurders in hun ivoren toren, op wetenschappers die "alleen maar hun mening" verkondigen. De meningen in de samenleving lijken steeds vaker naar de extremen af te drijven en sociale media doen hier nog een schepje bovenop. En door diezelfde sociale media hebben mensen die eerder geen groot publiek hadden voor hun mening, ineens de mogelijkheid om hun mening breed te ventileren.

Internationaal is het effect van die onvrede onder andere terug te zien in de Brexit en de verkiezing van Trump, maar ook dichter bij huis hebben we te maken met een groeiende splijting in de samenleving, klimaatscepsis, protesten van gele hesjes, een toenemend aantal meldpunten voor allerhande zaken, boze reagluurders. En voor wie denkt dat ons wereldje van mobiliteit en ruimte de dans ontspringt: denk maar eens aan de (potentiële) vrachtcrisis en vervallen passagiersrechten vanwege de Brexit, het grote wantrouwen in klimaatberekeningen, de boosheid rondom de Noord-Zuidlijn, de discussies over het plaatsen van laadpalen, milieuzones in steden, Lelystad Airport, snorfiets naar de rijbaan, UBER-protesten, vroempoen en vliegschaamte.

Vanuit een gevoel van ontevredenheid en wantrouwen bemoeien burgers zich steeds meer met publieke belangen en besluitvorming. Ook ons werkveld ligt onder het vergrootglas van de boze burger. Wat betekent dit voor onze eigen werkwijze? Moeten we ons op een andere manier gaan verantwoorden? Zouden we uit onze eigen ivoren toren moeten klimmen en de burger meer zeggenschap moeten geven, of leidt dit tot suboptimale keuzes? In hoeverre is ons huidige beleid en vervoerssysteem eigenlijk inclusief voor alle burgers?

Kortom: Hoe sluiten we beter aan bij de behoeftes van de boze burger, zonder oog te verliezen voor de wetenschappelijke of beleidsmatige integriteit van ons vakgebied?

Praktische info over het thema en deelname vind je hier. Wij zien je aanmelding graag tegemoet en wensen je succes met het opstellen van je paper. Ken je collega's die mogelijk ook geïnteresseerd zijn in deelname aan het CVS? Stuur deze uitnodiging dan gerust aan hen door.

Met vriendelijke groeten,

Het CVS-bestuur

Vincent Weeda (voorzitter)
Lotte Bekenkamp
Marije Hamersma
Maarten 't Hoen
Nina Schaap
Arthur Scheltes